Rotterdam kan in koude winter niet buiten kolen en gas

14 March 2021, 12:30 uur
Rotterdam & Regio
mainImage

De Rotterdamse milieuwethouder Bonte geeft toe dat de duurzame opwek van elektriciteit uit wind- en zonne-energie weersafhankelijk is en beperkt regelbaar. Maar juiste cijfers hoe Rotterdam er voorstond tijdens de kou-periode vorige maand zijn niet voorradig. Ook de prikkende vraag van Leefbaar Rotterdam hoe de wethouder thuis de winter is doorgekomen, bleef om privacy-redenen onbeantwoord.

“Door de kou draaiden de gas- en kolencentrales op volle toeren. Bij een harde wind zijn duurzame energiebronnen nog lang niet opgewassen tegen een dergelijk koudefront”, stelde raadslid Koster. ‘’In de ijzige winter van de eerste helft van februari 2021 betekende dit veel vraag naar stroom en weinig aanbod van groene energie. De meerderheid van de stroom moet dus komen uit de verbranding van kolen en gas.’’

“De gascentrales draaien vol”, zei in die periode ook het hoofd van de energiehandel bij Eneco in het FD. “Bij windmolens op land kan er af en toe icing optreden, waardoor ze even uit moeten. Bij zonnepanelen is het de vraag of er een laag sneeuw op ligt.”

Kort gezegd: in een periode met koud weer en weinig zon zoals de afgelopen weken staan de windmolens vaak stil en is de opbrengst van zonnepanelen bijna 0. ‘’Nederland is in die situatie volledig afhankelijk van de conventionele energiecentrales’’, aldus Koster.

‘’In de toekomst zal de balans van vraag en aanbod dan ook op een slimmere manier ingevuld moeten gaan worden’’, geeft Bonte toe. ‘’Dit kan middels de inzet van back-up, maar ook door het inzetten van energieopslag. Rotterdam experimenteert bijvoorbeeld met de mogelijkheden waarbij de energie van auto’s met een batterij wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet.’’